SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203049/026 | 7900 Szigetvár, Rákóczi u 18.

Intézmény logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokÉrdeklődőknekKRÉTA
Széchenyi 2020

Pincér - vendégtéri szakember

Pincér - vendégtéri szakember illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
  • felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
  • kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

A pincér fogadja, üdvözli, asztalhoz kíséri a vendéglőbe érkezőket, felveszi a rendelést, majd kiszolgálja és búcsúztatja a vendégeket. A pincér megteríti és feldíszíti az asztalokat. Az ízléses terítés jó formaérzéket és színérzéket kíván. Gyakran cipelnek felhalmozott tányérokat és poharakat. Átadja az étlapot, válaszol a kérdésekre, ételt és megfelelő italt ajánl. Kézben vagy szervizkocsin az asztalhoz viszi a megrendelt ételeket. Az előírásoknak megfelelően felszolgálja az ételeket, és kitölti az italokat. Figyeli a vendégek további jelzéseit, kéréseit. Elkészíti a számlát, átveszi a pénzt. A vendégek távozása után eltávolítja a terítéket és rendbehozza az asztalt. 


Partnereink

SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum


Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola

7900 Szigetvár, Rákóczi u 18.

Telefon: +36 73 311-343

E-mail: zmgsz.szigetvar@gmail.com

OM azonosító: 203049/026


2024Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola