Pék
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- átvételi és raktározási feladatokat végez;
- nyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez;
- eszközöket használ, gépeket és berendezéseket kezel;
- előkészítő műveleteket végez;
- tésztát készít;
- tölteléket készít;
- feldolgozza a tésztát;
- tésztát keleszt;
- tésztát süt;
- befejező műveleteket végez;
- készterméket kezel, csomagol;
- adminisztrációs munkát végez.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Egyik legősibb szakmánk. A sütőipari szakember munkája igen szerteágazó, kenyeret, kiflit, zsemlét, és egyéb péksüteményeket állít elő. Kiemelt szakma, hiszen ezeket az alapvető élelmiszereket minden ember napi szinten fogyasztja. A legújabb tendencia, hogy a sütőipar és a cukrászat egy része egybeolvad. Ez sok lehetőséget rejt a kreativitás fejlesztésére. Magyarországon sok pékség van, helyben sütő kis bolt és multinacionális áruházlánc, ahol szintén jó eséllyel tudsz elhelyezkedni. A munkafolyamatokat gépek segítik, ennek ellenére a munka sokszor nem könnyű, hisz jobbára éjszaka dolgoznak a szakemberek.