it Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola - Iskolai Zrínyi Napok
 

    Iskolai Zrínyi Napok

Az Iskolai Zrínyi Hetünket az idén a vírushelyzet miatt nem tudtunk szokásos módon megszervezni. Elmaradtak a versenyek, a Zrínyi Kupa, és nem volt közös záróünnepség sem. Csak osztályszintű programokkal emlékeztünk névadónkra.

Hétfőn és kedden a 11-12. osztályos érettségizős diákoknak Fábián Gábor színművész Madách Imre Jónás könyve című művét adta elő, majd az elhangzottakat a diákok és Fábián Gábor közösen értékelték.

Kedden a 10. érettségizős évfolyam tanulói a Kerek Világ Alapítvány programján vettek részt. Diákjaink Herczeg Zsuzsanna koordinátor vezetésével közvetlen, interaktív foglalkozáson kaptak egy kis ízelítőt a fogyatékkal élő emberek mindennapi nehézségeiről. Vidám szituációs játékok segítségével pedig kitűnő mintát a felelősségteljes viselkedésről, emberséges hozzáállásról.

Keddtől csütörtökig a 9-10. osztályaink Szigetvár történelmét szippanthatták be a Szigetvári Várban a vár dolgozói segítségével.

Szerdán ismét iskolánkban került megrendezésre a Regionális Pályaválasztási Nap.

Pénteken minden osztály megtekintette a névadónkról készült filmes emlékműsort.

A pénteki nap kiemelkedő eseménye volt, hogy emléktáblát kapott Molnár Imre  az iskola egykori tanára, a „legszigetváribb szigetvári”.
Az 1920-ban született Molnár Imre 1952-ben került Szigetvárra. Első  megbízatása a várban működő diákotthon vezetése lett, majd a gimnázium tanára és igazgatóhelyettese volt 1976-ig. Szigetvár történelme jelentős hatást gyakorolt rá, nagy lelkesedéssel vágott bele a helytörténet-kutatásba. Rendbe hozatta az elhanyagolt várparkot, összegyűjtötte, gondozta a nagy várvédő Zrínyi Miklóshoz köthető emlékeket, kutatta a település és lakosságának múltját. Alapítója és 1984-ig elnöke volt Szigetvár a Várbaráti Körnek, amely az egri kör után az országban másodikként, 1959-ben jött létre. A település 1966-os
várossá való nyilvánításában a Kör és maga Molnár Imre is jelentős szerepet játszott. Tevékenysége országos elismertségre tett szert, Illyés Gyula, aki Molnár Imre hatására írta Hódolat a szigeti Zrínyinek című versét, egyenesen a „legszigetváribb szigetvárinak” nevezte. Hatása máig él szeretett városában, melynek díszpolgára lett, s könyvtára is a nevét viseli.

Az ünnepségen avatóbeszédet mondott dr. Vass Péter polgármester és Varga Zoltán a Várbaráti Kör elnöke. Közreműködtek a 9.b osztály tanulói.   

 

Heti programjaink:

November 15. Hétfő

      - Jónás könyve Fábián Gábor előadásában

November 16. Kedd

- Jónás könyve Fábián Gábor előadásában

- A Kerek Világ Alapítvány előadása

- Rendhagyó történelemóra a Várban

November 17. Szerda

A Baranya Megyei Kormányhivatal Regionális Pályaválasztási Napja

-  Rendhagyó történelemóra a Várban

November 18. Csütörtök

-  Rendhagyó történelemóra a Várban

   November 19. Péntek

          - Filmes megemlékezés névadónkról

          - Molnár Imre volt tanárunk emléktáblájának avatása