it Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola - Kós Károly világa, 1912 című vándorkiállítás
 

    Kós Károly kiállítás iskolánkban (2021-04-23)

Budapest Főváros Levéltára és a Székely Nemzeti Múzeum együttműködéséből született Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa, 1912 című vándorkiállítás várja az érdeklődőket a tanítás folytatásakor.
Olvasások: 57 fő.

Ha tetszik oszd meg: Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz
 

Kós Károly építészeti pályájának első hét évét és annak előzményeit; családi-baráti-kollegiális kapcsolatait, mint alkotói hátteret; valamint szűkebb és tágabb hazáját mutatja be, vagyis mindazt, ami formálta alkotói egyéniségét.

A kiállítás anyagában a budapesti állatkert és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kevésbé ismert, részben eddig be nem mutatott dokumentumai is láthatók.

Kós Károly 1902-ben került Kolozsvárról Budapestre, a Műegyetemre, ahol a mérnöki tanulmányait hamar építészeti tanulmányokra cserélte. 1907 és 1914 között Budapest, Kalotaszeg és Sepsiszentgyörgy között ingázott. Ez volt építészeti pályájának legmeghatározóbb időszaka. Számos művet alkotott a két városban az akkori vezetés szellemi és gyakorlati támogatásával. Az 1909-es és 1910-es év igen jelentős döntéseket hozott számára. Elhatározta, hogy Kalotaszegen saját házat épít, megházasodik és távolabb kerül a nagyváros útvesztőitől. Az 1912. évhez fűződik több kiemelt jelentőségű mű, közülük a legjelentősebb a budapesti Állatkert és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum megépítése. Ekkortájt álmodta és valósította meg a két város között félúton a kalotaszegi Sztánán a Varjúvárat, a leendő családi és szellemi fészket. Az időszak alkotásainak ihlető forrását elsősorban az erdélyi népi és középkori építészet jelentette. Erre támaszkodott az egyetemi évek alatt kialakult újszerű gondolkodásmódja.